>

Lucia!

Tänk att det ska vara så svårt att göra goda, saftiga lussebullar. Ett bra trick till alla vetebullar är att inte smälta smöret, utan bara värma mjölken och ha som degvätska. Sedan knådar man i smöret (som måste vara rumsvarmt) tillsammans med mjölet. 

Dessa Lussekatterna ser ju goda ut, men det är dom inte.
Charlotte har däremot lyckats bättre, så ni får hennes recept. Hon smälter smöret, men ni kan ju göra som ni vill... om ni vågar ;)




Lussekatter

50g jäst (söta degar)
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella (den vanliga, inte light) kvarg
2 kuvert saffran
1,5 - 2 dl socker
0,5 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl ( tills degen känns bra)
1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smör och häll i mjölken så det blir fingervarmt. Lös upp jästen med degvätskan.
Blanda saffran med lite socker, (ca 2 msk) nästan mortla det. Tillsätt saffran sockret, socker, salt och kvarg i blandningen. Tillsätt mjölet, lite i taget. Knåda degen väl. Låt degen jäsa minst 30 min under en bakduk.
Kåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Dela degen i 5 delar och varje 5:del i 8 bitar. Rulla varje del till en liten orm och snurra seda in ändarna åt var sitt håll så det blir en lussekatt. Lägg katterna på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner två russin i varje katt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla kattena med ett uppvispat ägg. Grädda i ca 8 min i 225 grader.

Postad i: Recept Kommentarer (1)

Kommentarer
Postat av: Elin

Jag tycker dina lussekatter är jättegoda. Jag mumsar i mig dem för fullt, fast i smyg...

2010-12-14 @ 17:47:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: