I fredags var jag bjuden på fredagsmys. Vad gör man bäst på fradgsmys? Jo, vi kavlade upp ärmarna och började baka! Det var min brors son Alve, hans mamma Mayada och jag som stod för arbetet medans mamma satt bekvämt på en stol och basunerade ut råd och tips om hur vi kunde göra det lite bättre, som den köks-expert hon är. Och det var ju trots allt hennes recept vi gav oss på.
Dessa bullarna är så lätta att göra och de tar inte så lång tid heller då de bara ska jäsa en gång. Mamma brukade baka dem när vi sov middag när vi var små.
På tal om min barndom så blev jag väldigt besviken när jag i vuxen ålder fick reda på att mamma ibland smyg-bakade bullar när jag somnat för att det skulle gå lite "fort och lätt". Jag som alltid trott att jag var en riktig liten hjälp-reda när jag kavlade deg och penslade bullar. Hmm...
Alve var hur som helst en stjärna i köket, som sin farmor :)
Mammas Vaniljbullar
ca 30 st
deg:
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ uppvispat ägg
½ tsk salt
3/4 dl strösocker
7-8 dl vetemjöl
fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Ställ ut ca 30 aluminiumformar på plåtar.
Deg:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken så det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och blanda ut den med smörblandningen. Vispa upp ägget lite lätt med en gaffel och häll halva i jästblandningen, spara den andra hälften till att pensla bullarna. Blanda salt och socker och häll det i blandningen. Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en något kletig deg. Klicka ut degen i formarna så att dom fylls till hälften.
Fyllning:
Vispa smöret tillsammans med strösockret och vaniljsockret. Lägg en klick i mitten av varje bulle ända ner till botten. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa 30-40 min.
Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda ca 8 min i 250 grader.
Mammas Vaniljbullar
Kommentarer