2010-12-14 @ 13:24:22
Tänk att det ska vara så svårt att göra goda, saftiga lussebullar. Ett bra trick till alla vetebullar är att inte smälta smöret, utan bara värma mjölken och ha som degvätska. Sedan knådar man i smöret (som måste vara rumsvarmt) tillsammans med mjölet.
Dessa Lussekatterna ser ju goda ut, men det är dom inte.
Charlotte har däremot lyckats bättre, så ni får hennes recept. Hon smälter smöret, men ni kan ju göra som ni vill... om ni vågar ;)
Lussekatter
50g jäst (söta degar)
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk kesella (den vanliga, inte light) kvarg
2 kuvert saffran
1,5 - 2 dl socker
0,5 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl ( tills degen känns bra)
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smör och häll i mjölken så det blir fingervarmt. Lös upp jästen med degvätskan.
Blanda saffran med lite socker, (ca 2 msk) nästan mortla det. Tillsätt saffran sockret, socker, salt och kvarg i blandningen. Tillsätt mjölet, lite i taget. Knåda degen väl. Låt degen jäsa minst 30 min under en bakduk.
Kåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Dela degen i 5 delar och varje 5:del i 8 bitar. Rulla varje del till en liten orm och snurra seda in ändarna åt var sitt håll så det blir en lussekatt. Lägg katterna på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner två russin i varje katt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla kattena med ett uppvispat ägg. Grädda i ca 8 min i 225 grader.
2010-12-10 @ 23:43:35
Ibland gör jag godis som ser fantastiska ut (om jag nu får påstå sådana saker om mig själv) men de blir inte alltid lika goda att äta.. Det är faktiskt oftare de fula och tråkiga kakorna blir godast. MEN, ingen regel utan undantag! Ska man göra en sorts godis i år så ska man göra dessa. De är lite pilliga, med tyngd på lite. Nu hade jag hjälp av fröken kök, Charlotte. Henne bara man släpper lös i köket så blir allt toppen bra! Hon smälter smör, måttar mjöl, diskar bunkar och vispar tills elvispen slår gnistor (det har hänt!). Och så sjunger vi ikapp!
Chokladkolor med apelsinsmak
1 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 dl socker
1 ½ tsk finriver apelsinskal
mörk choklad
ischoklad formar
Smält chokladen i ett vattenbad. Häll lite choklad i botten på ischoklad formarna. Bred ut chokladen så att den täcker botten och kanterna på formarna med hjälp av tex. en sked. Spara chokladen som blir över till senare. Ställ formarna i kylen så chokladen stelnar.
Blanda vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning i 15-20 min. Kolla att kolan är klar med ett kul-prov. Blanda i apelsinskalen och häll upp kolan i en kanna och låt den svalna något. Ta ut choklad-formarna från kylen och fyll dom med kola nästan upp till kanten. Smält chokladen och lägg ett litet lock på varje pralin.
2010-12-03 @ 08:53:43
Det var Sara som kom med idén till den här kakan. Och jag måste hålla med om att den blev grym!
Klart att man ska ha fosting på pepparkaks-sockerkakan!
Decemberkaka3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 tsk pepparkakskrydda
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Pepparkakor
Smöra formen. Krossa några pepparkakor och bröa formen med krosset. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt poröst. Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddorna. Häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
Häll hälften av smeten i sockerkaksformen. Lägg ett lager med pepparkakor och häll sedan över resten av smeten. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 30-35 min.
2010-12-01 @ 22:52:47
Ja, jösses! En till Elin och en till mig. Himla fina!
Made by mamma, såklart :)
2010-12-01 @ 22:36:46
Detta är verkligen världens godaste smörkolor, som namnet antyder.
Tyvärr gjorde jag misstaget att slå in kolorna i superfint papper, som inte går att ta av!! Så nu har jag en skål full med fantastiska kolor som är as jobbiga att äta.
http://www.recept.nu/1.126548/leila_lindholm/efterratter_godis/varldens_godaste_smorkolaVad man kan tänka på när man kokar kola och knäck är att det tar olika tid beroende på hur stor kastrull man har. En störra kastrull tar kortare tid än en liten. Vill man göra dubbel sats är det bättre att göra det i två omgångar, annars blir koktiden väldigt lång.