Hittade den här skylten i somras. Helt perfekt!
Oj oj! En sådan helg! Jag har pysslat och haft mysigt ute på landet.
Lovisa bor där. Vi drack glögg och lyssnade non stop på E.M.D. Deras julskiva är en riktig pärla! wow. Lyssna lite extra på Koppången och såklart Välkommen hem, så har ni Julstämning deluxe!
Lovisa och jag började lördagen med att gå på loppis i en gymnastik hall. Där köpte vi var sina fåtöljer och fick även veta att "Görans pôjk, han har ju två sånna hemma som han klätt om. Å de säger ju alla när dom kommer dit att, "var har du köpt dom.."" Jaha, sa vi och betalade mannen en liten femtiolapp får båda fåtöljerna.
Denna fina adventsljusstake gjorde Lovisa av en brödform, oasis och mossa. Fiffigt :)
Lovisa på Landet
Julstämning!
Jag är helt övertygad om att det blir godare kakor om man lyssnar på Ella Fitzgerald. Detta gäller såklart året om. På våren brukar jag spela låtarna från Great American songbook, the essential collection - Ella Fitzgerald (finns på spotify). Jösses vad bra det blir då. Prova själva!
Santa Claus got stuck in my Chimney - Ella Fitzgerald
Let it Snow - Frank Sinatra
Rockin' Around the Christmas Tree - Brenda Lee
White Christmas - Bing Crosby
Jingle Bells - The Andrews Sisters, Bing Crosby
Saffransbiscotti
Ack, jul! Tänk att det går så fort. Det gäller verkligen att njuta nu när den är här, för av erfarenhet vet jag att den snart susat fort förbi. Den här lilla bloggen har inte varit vidare aktiv det senaste pga problem med mig och datorer, men jag har verkligen inte legat på lat-sidan för det. Och nu har allt ordnat upp sig (för stunden i alla fall...) så ni kan räkna med många fler inlägg, såhär i advents-tider!
Saffran, som är så gott, piffar upp dessa goda biscotti så att man omöjligt bara kan ta en. Baka och käka upp alla i ett nafs, vetja!
Saffransbiscotti
200 g smör
1 påse saffran (0,5 g)
3 dl socker
1 l mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
4 ägg
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanska saffran-smöret med de torra ingrediensernra. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 delar. Rulla till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Baka längderna 15 min i 175 grader.
Ta ut längderna och skär i bitar. Sänk värmen till 100 grader. Låt biscottin torka i ugnen i ung. 1 timme.
Förvara i burk med lock.
Mammas Vaniljbullar
I fredags var jag bjuden på fredagsmys. Vad gör man bäst på fradgsmys? Jo, vi kavlade upp ärmarna och började baka! Det var min brors son Alve, hans mamma Mayada och jag som stod för arbetet medans mamma satt bekvämt på en stol och basunerade ut råd och tips om hur vi kunde göra det lite bättre, som den köks-expert hon är. Och det var ju trots allt hennes recept vi gav oss på.
Dessa bullarna är så lätta att göra och de tar inte så lång tid heller då de bara ska jäsa en gång. Mamma brukade baka dem när vi sov middag när vi var små.
På tal om min barndom så blev jag väldigt besviken när jag i vuxen ålder fick reda på att mamma ibland smyg-bakade bullar när jag somnat för att det skulle gå lite "fort och lätt". Jag som alltid trott att jag var en riktig liten hjälp-reda när jag kavlade deg och penslade bullar. Hmm...
Alve var hur som helst en stjärna i köket, som sin farmor :)
Mammas Vaniljbullar
ca 30 st
deg:
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
½ uppvispat ägg
½ tsk salt
3/4 dl strösocker
7-8 dl vetemjöl
fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Ställ ut ca 30 aluminiumformar på plåtar.
Deg:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken så det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och blanda ut den med smörblandningen. Vispa upp ägget lite lätt med en gaffel och häll halva i jästblandningen, spara den andra hälften till att pensla bullarna. Blanda salt och socker och häll det i blandningen. Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en något kletig deg. Klicka ut degen i formarna så att dom fylls till hälften.
Fyllning:
Vispa smöret tillsammans med strösockret och vaniljsockret. Lägg en klick i mitten av varje bulle ända ner till botten. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa 30-40 min.
Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker. Grädda ca 8 min i 250 grader.
Små godbitar!
Dom här söta små godbitarna har jag tänkt göra länge. Funderat på vad man ska fylla dom med och vad som blir godast som botten. Vet inte om detta är det ultimata kombinationen, men det är gott!
Om man inte vill göra hjärtan (jag vet inte varför man inte skulle vilja göra det som blir finast...) kan man skära fyrkanter, eller vad man nu tycker är en finare form än hjärtan (som är finast). Det är helt upp till dig! (Men hjärtan är finast... what ever.)
Chokladhjärtan
Botten:
2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ dl naturell yoghurt
Fyllning:
200 g hasselnötscrém
200 g mandelmassa
Dekoration:
200g mörk choklad
vit choklad
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bapulver. Vänd ner det i smeten och tillsätt yoghurten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form som är ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i 5 min.
Stjälp upp kakan på ett sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Om det sitter fast kan man pensla pappret med lite vatten först.
Bred ut hasselnötscrémen på kakan. Kavla ut mandelmassan mellan två bakplåtspapper så det blir samma storlek som kakan och lägg den över hasselnötscrémen. Stansa ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform.
Lägg hjärtana i frysen och smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Ta ut hjärtana och doppa dem i chokladen. Låt dem stelna på ett bakplåtspapper. Smält den vita chokladen och spritsa en liten prick i mitten av varje hjärta.
Syltsocker
Syltsocker är ett specielt socker som man använder när man gör marmelad och sylt.
Många bär och frukter innehäller pektin. Det är ett ämne som gör att marmeladen och sylten stelnar. Ibland kan det dock behövas lite extra pektin, om den frukt eller det bär man valt kanske inte har så mycket pektin i sig naturligt. Då använder man syltsocker som innehåller tillsatt pektin. Skulle man koka sylt eller marmelad på vanligt socker och det inte stelnar kan man koka om satsen och tillsätta rent pektin.
Syltsocker måste koka minst 2 min. Man hittar Syltsocker i vanliga matbutiker.
Överraskning!
Fars-dag. Jag sitter trött mitt på golvet i min lägenhet och funderar på hur jag ska få kvällen att gå. Jag kan ju se på TV...
DÅ knackar det på dörren! Min första reaktion är rädsla. Är det någon granne som gått och irriterat sig på mig? Har jag klampat för mycket i trappuppgången? Eller är det någon läskig gumma som gått fel? Hon kanske tror att hon gått till sin syster som bodde här för många herrans år sedan, och tror att hon ska få komma in på en kopp te med något stärkande i. Jag som inte har något stärkande hemma...
Jag tar mig snart samman och går för att öppna. Jag blev så glad och överraskad av att se min underbara mamma på andra sidan tröskeln! Hon har tagit tåget till Göteborg bara för att hälsa på mig! Så himmla gulligt:)
Sen firade vi fars-dag bäst vi kunde. Vi knallade in på mitt favorit café i Haga och mumsade i oss godsaker som vi sedan gick av oss på promenaden hem. Väl hemma gjorde vi stora planer på hur pappa ska få göra om mitt kök.
Helt plötsligt hade söndagen gått helt utan att TV:n varit på. Istället har jag fått i mig vitaminer, motionerat och fått ett nytt kök. Mamma är den mest effektiva kvinna jag känner!
Skålla och skala en tomat?
Koka upp vatten. Stick tomaten med en gaffel några stick runt om och lägg den i vattnet (tomaten). Låt den ligga tills skalet börjar "krulla sig". Det tar bara några minuter. Sen är tomaten lätt att skala!
Tomatmarmelad och nybakat bröd
Min favorit måltid på dagen är absolut kvällsmat, och en riktig kvällsmat innehåller te och smörgås. Detta är min syster Elin och jag helt överens om. Ska man riktigt lyxa till det så är det rostat bröd som gäller med marmelad på. Ganska billig lyx! Det kanske inte låter så gott med tomatmarmelad, men hör och häpna, det är det. Det här receptet brukar min mamma göra. En perfekt gå-bort present om man skulle vilja göra någon lite extra glad...:)
Tomatmarmelad
ung. 2 ½ burkar
1 kg tomater (ung. 10 st)
Rivet skal och saft från 2 stora eller 3 små citroner
1 dl vatten
1 kg syltsocker
Skålla och skala tomaterna. Skär tomaterna i bitar och ta bort blomfästet.
Blanda tomater, citronsaft, citronskal samt vatten i en gryta och koka 10-15 min. under omrörning tills tomaterna kokat sönder. Tillsätt syltsockret och koka i 2 min. Rör under kokningen. Ta grytan från värmen. Skumma väl. Häll upp i varma, rena burkar.
Det här brödet går snabbt att slänga ihop. Sen tar det lite längre tid i ugnen, men då kan man ju passa på att diska/tvätta/damsuga/se på tv.. valfritt!
B-bröd
1 limpa
2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl hasselnötter
1 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
2 nypor salt
4 dl naturell yoghurt
1 äpple
2 msk honung
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna och aprikoserna grovt. Blanda alla torra ingredienser. Skala och riv äpplet. Blanda samman youhurten, äpplet och honungen med de torra ingredienserna.
Häll smeten i en brödform och grädda långt ner i ugnen i ca 80 min.
Jul-sugen!
Idag har jag tagit första steget! De måndagarna som jag är ledig och min vän Christina är hemma så shoppar vi och äter gulaschsoppa till lunch. Detta kan jag varmt rekomendera till er alla. Det har visat sig vara en mycket bra kombination, shopping och gulach. Men, men. Åter till väsentligheterna. Idag har jag BARA shoppat jul saker!
Så, snart sätter jag igång! Åh, det kliar i pynt-fingrarna...